Sociaaleconomische monitoring GLB-pilots
Wat als je alle veranderingen op het boerenerf nu eens niet alleen financieel bekijkt? Wat als je samen met de boeren bespreekt wat de veranderingen voor hen als persoon betekenen? Met die vraag ben ik aan de slag gegaan voor de agrarische collectieven in Overijssel. Of eigenlijk was de vraag: kun je een sociaaleconomische monitoring uitvoeren voor de twee GLB-pilots “Boeren binnen en nabij Natura-2000 in Overijssel” en “Vooruit boeren op water en veen”? Aangezien niet veel mensen direct een scherp beeld hebben bij sociaaleconomisch ben ik samen met de projectleiders gestart met helder krijgen wat voor ons het belangrijkste is in deze vraag. Dat bleek de aandacht voor de mens, de menselijke maat.
Kort over mijn aanpak: de thema’s uit de brede welvaartsmonitor van het CBS heb ik gebruikt voor een basisopzet. Vervolgens de thema’s praktisch gemaakt door hier onderwerpen uit de agrarische sector aan te koppelen. Het levert geen statistisch onderbouwde informatie op, maar wel een basis voor mooie gesprekken over onderwerpen die we allemaal kennen. In twee gespreksronden – begin en eind 2023 – haal ik input op om te verwerken tot een sociaaleconomische monitoring.
Over de inhoud deel ik hier niets, behalve dat het ontnuchterende, ontroerende en zelfs ongemakkelijke uitspraken opleverde. Ik hoop van harte dat mijn rapporten straks niet alleen in een archiefmap op de pc terechtkomen, maar dat ze gebruikt worden door de collectieven, beleidsmakers en al die anderen die een rol hebben in de grote veranderingen in het landelijk gebied. Succesvol veranderingen doorvoeren vraagt om aandacht voor mensen, emoties, drempels en motivatiefactoren. Met aandacht voor de mens zien die veranderingen er vast heel anders uit.